Agar-agar / 100g

Agar-agar / 100g

15,00 €
sis. 24 % ALV
Levästä valmistettu hyytelöimisjauhe
Toimitus 10-20 arkipäivää
14 päivän palautusoikeus

Suurin osa sienistä, niin kuin myös homeista bakteereista suosii kasviperäistä kasvualustaa. Tähän soveltuu parhaiten agar-agar hyytelöimisjauhe. Melkein mikä tahansa kasvaa pelkässä agarissa, mutta useimmiten on tarkoituksenmukaista lisätä ravinteita. 

Käyttöohje

Seoksen valmistelu kuumakaatamista varten

Agar-agar jauhetta käytetään sen mukaan, kuin mikä sopii tarkoitukseesi. Jos haluat petrimaljaan kovan kasvualustan jota on helppo leikata, tai postittaa kirjekuoressa kaverille ilman pelkoa hyytelöityneen kasvualustan leviämisestä maljan sisällä, niin sopivin annostus on 10g agarjauhetta sekoitettuna 5-6dl vettä. Jos taas haluat pehmeän kasvualusta jota on helppo työstää viljelysilmukalla, niin sopivin annostus on 5g agarjauhetta sekoitettuna 5-6dl vettä. Seoksen vahvuudessa on paljon vaihtoehtoja. Lisää seokseen haluamasi määrä ravinteita.

Agar sekoitetaan viileään veteen ja esilämmitetään nopeasti kiehauttaen. Vältä liiallista keittämistä ja kovia lämpötiloja. Agar-agar kiehuu nopeasti yli ja palaa helposti kiinni. Voit esilämmittää seoksen mikrossa tai kattilassa.

Esilämmittämisen jälkeen seos kaadetaan höyrypainetta kestävään astiaan jossa on tiivis kansi. Älä laita painekeittimeen ilmatiiviisti suljettuja astioita. Voit jättää korkin hieman auki jos käytät esimerkiksi lasipulloa. Neste steriloituu nopeammin kuin kiinteä aines ja 5-6dl seokselle kuumentaminen 30-40min 12-15psi (80-100kpa) höyrypaineessa on riittävä steriloinnin takaamiseksi. Kieräytä korkki heti kiinni kun avaat keittimen kannen painekeittämisen jälkeen. Voit myös asentaa korkkiin 0,20um korvausilmasuodattimen joka mahdollistaa astian tiiviin sulkemisen ennen painekeittämistä. Tämä estää liian voimakasta alipainetta syntymästä purkkiin, eikä korkkia tarvitse jättää auki steriloinnin ajaksi.

Painekeittimen sisäpaine estää seosta kiehumasta. Lämpöä on liikaa jos keittimen venttiilistä tulee enemmän höyryä kuin vain pieniä määriä 3-5 sekunnin välein. Keittimen venttiilistä voimakkaasti nouseva höyry tarkoittaa sitä, että paine ei ole vakaa ja agar-seos voi kiehua yli.

Agar-kasvuravinteen sterilointi petrimaljassa, tai vastaavassa astiassa

Agar-agar jauhetta käytetään sen mukaan, kuin mikä sopii tarkoitukseesi. Jos haluat petrimaljaan kovan kasvualustan jota on helppo leikata, tai postittaa kirjekuoressa kaverille ilman pelkoa hyytelöityneen kasvualustan leviämisestä maljan sisällä, niin sopivin annostus on 10g agarjauhetta sekoitettuna 5-6dl vettä. Jos taas haluat pehmeän kasvualusta jota on helppo työstää viljelysilmukalla, niin sopivin annostus on 5g agarjauhetta sekoitettuna 5-6dl vettä. Seoksen vahvuudessa on paljon vaihtoehtoja. Lisää agariin haluamasi määrä ravinteita.

Agar sekoitetaan viileään veteen ja esilämmitetään nopeasti kiehauttaen. Vältä liiallista keittämistä ja kovia lämpötiloja. Agar-agar kiehuu nopeasti yli ja palaa helposti kiinni. Voit kuumentaa seoksen mikrossa tai kattilassa.

Kaada petrimaljoihin tai purkkeihin 0.5-1cm kerros seosta ja sulje astiat. Jos käytät petrimaljoja, niin maljat tarvitsevat alumiinikuoren, tai suljettavan astian suojaamaan niitä keittimen höyryltä steriloinnin aikana. Lasipurkin, tai PP muoviastian kansi pitää olla tiiviisti suljettava. Kuumenna seoksella täytettyjä astioita painekeittimessä 20-30min ajan 12-15psi (80-100kpa) paineessa steriloinnin takaamiseksi.  Anna petrimaljojen, tai purkkien jäähtyä keittimessä avaamatta kantta. Kovat ja äkilliset lämpötilaerot aiheuttavat voimakkaan alipaineen astiaan mikä voi vääntää muovin, tai kuljettaa tartuttajia astian sisään.


Arvostellaksesi tuotteen sinun pitää kirjautua sisään.